Quantcast
Channel: Tårtor – en smaksak
Viewing all 57 articles
Browse latest View live

Pepparmynt olja & mintchokladtårta

$
0
0

Julen närmar sig och likaså julbaket. Kanske gillar du mint och funderar på att baka julgodis med mintsmak. Köp då Apotekets pepparmyntolja. Den är dryg, god och smakar till skillnad från matbutikens varianter inte tandkräm i samma utsträckning. Kostar cirkus 45 kronor.

På tal om mint. Vill du baka en god MINTCHOKLADTÅRTA kan jag rekommendera denna. http://www.alltommat.se/recept/Mintchokladtarta-17086 Jag tog fram den för Allt om Mat för några år sedan.  Galet god kaka som är rik i smaken och lagom seg och kladdig! Nuförtiden brukar jag DUBBLA MÄNGDEN GLASYR. Varför spara på det goda liksom! :)


Postat i:Bakverk & dessert, Choklad, Högtider, Recept, Tårtor, Tips i köket

Efterfrågad mintchokladtårta

$
0
0

Äntligen får jag ut den här underbara tårtan på bloggen med en bild och ett eget inlägg.

Har tipsat om den tidigare och länkat till Allt om Mats hemsida där den ligger. Jag gjorde den för många år sedan och redaktionschefen Ulla berättade nyligen att hon har den som en favorit hon ofta bakar och bjuder på. ♡

Diverse lagkompisar till Daniel har provat den här kakan genom åren när Daniel fyllt år och släpat med sig tårta till träningen (självklart i sällskap av hans älskade morotskaka). Även killarna i Åtvidabergs FF lovordade den för drygt en vecka sedan och här kommer alltså det utlovade receptet till alla bakande flickvänner ;)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Eftersom tårtan allt som oftast serveras på bortaplan så har jag ingen bild på genomskärningen. Ni får föreställa er ett segt, kladdigt och chokladigt inre med en tjockt lager av len galsyr. Jag hann dock snabbt fånga den på bild, fortfarande vilande på springformens botten dock… Det är extra fint att piffa till sidorna med After Eight plattor, man fäster dem enkelt med lite av glasyren eller vispad grädde, men det kan vara klokt att göra det momentet strax innan servering (ifall plattorna vill lossna).

Kladdig mintchokladtårta

Mint och kladdig choklad är allt som oftast ett säkert kort! Här kommer receptet med en dubblering av den goda glasyren. Varför spara på det goda…

Den här tårtan smakar milt av mint och har en härligt seg och saftig konsistens. Tårtan blir godare och godare för varje dag den står i kylen vilket gör den perfekt att förbereda några dagar innan festen. Köp pepparmyntolja från apoteket, den smakar allra bäst.

Chokladkaka:

200 g smör

100 g mörk choklad (70 %)

100 g After Eight choklad

4 ägg

2 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

2 ¼ dl vetemjöl

2 msk kakao

1 tsk bakpulver

1 nypa salt

Glasyr:

100 g smör

1 dl vispgrädde

200 g After Eight choklad

6-8 droppar pepparmyntolja (från apoteket)

Garnering (valfritt!):

200 g After Eight choklad

Färsk pepparmynta

Tillbehör:

Vispad vaniljgrädde eller vaniljglass

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smör, choklad och After Eight i en kastrull och låt svalna.

Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och pösigt. Blanda ner chokladsmöret. Sikta ner vetemjöl, kakao, bakpulver och salt.

Klä botten på en springform, 24 cm i diameter med bakplåtspapper. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen 20-25 min. Kakan är klar när den släpper kanterna och nästan har stannat i mitten när man skakar formen. Låt svalna.

Smält smör, grädde och After Eight till glasyren. Smaksätt med pepparmyntsolja och låt gärna glasyren stå och sätta sig en stund (det gör det lättare att hälla den på kakan).  Häll glasyren över kakan som fortfarande är kvar i formen. Låt stelna i kylen under några timmar eller över natten. Lossa kakan från formen med hjälp av en kniv och garnera med ev med After Eight runt kanten (fäst plattorna med vispad grädde eller lite av glasyren). Servera med vaniljgrädde eller vaniljglass och garnera gärna med färsk pepparmynta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


Postat i:Bakverk & dessert, Choklad, Recept, Tårtor

Frisk mazarin- & marängtårta

$
0
0

Brorsan fyllde 32 och önskade sig en glutenfri tårta med mandelmassa när vi var hemma på besök. Jag önskade få baka en enkel och fräsch tårta.

Här är resultatet;

en frisk tårta med mazarinbotten, lemon curd, finska jordgubbar, köpt marängbotten, vaniljgrädde och Fazer blå mjölkchoklad. Inte alls dum. Den här tårtan smakar mycket mandelmassa och lemon curd. Omtyckt hemma hos oss – vi slaktade nästan hela tårtan som dessert efter en grillmiddag. :)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Botten och curd fixade jag under morgonen på knappa 30 minuter. Marängbotten köpte jag (varför krångla till det i onödan…).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Monteringen tog inte lång tid den heller. Jag vispade grädde, smaksatte med vanilj och skivade jordgubbar strax innan servering –  sen var det bara att lägga ihop. Chokladen flisade jag längs långsidan på chokladkakan med hjälp av kraftiga tag med potatisskalaren.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tips! Gillar du inte mandelmassa? Ersätt mazarinbotten med en marängbotten (man köper ju ofta 2-pack) eller en ljus tårtbotten. Som variation kommer jag att varva tårtbotten och marängbotten med curd, hemkokt vaniljkräm, vaniljgrädde och massor av mosade och goda sommarbär- kanske toppat med riven mandelmassa dessutom!

Sommartårta med mazarin, maräng och lemon curd

Använd en mandelmassa med hög andel mandel (minst 50 %). Det gynnar smaken. Köp helst inte färdig lemon curd på burk, det går inte att jämföra med hur frisk och smakrik en hemlagad är. När det gäller marängbotten däremot så tar jag gärna genvägen att köpa färdiga! Det här är en smaskig sommartårta som är enkel att förbereda i god tid genom att koka curd, baka botten och köpa hem maräng.

ca 8 portioner

Mazrinbotten:

400 g mandelmassa (minst 50% andel mandel)

1 ägg

2 äggvitor

Gör så här:

Sätt ugnen på 175° varmluft eller 200° vanlig ugnsvärme. Grovriv mandelmassan och vispa samman med ägg och vitor under någon minut. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en springform 24-26 cm (beroende på marängbottens storlek). Grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter. Låt svalna. Går bra att frysa in för en senare användning.

Lemon curd

Frisk, syrlig och krämig. Mitt bästa recept utan fluffig konsistens eller smak av maizena.

Det blir curd över, den går bra att frysa för senare användning men håller cirka en vecka i kylen.

4 dl florsocker

skal av 2 citroner

1 dl citronsaft

2 ägg

75 g smör

Gör så här:

Vispa samman florsocker, skall, saft och ägg i en kastrull. Sjud under vispning tills krämen tjocknar (låt den inte koka). Rör ner smöret och låt svalna. Förvara i kylen.

Till tårtan behövs även:

1 köpt marängbotten (eller två om man vill åt en hög tårta – då går all curd åt samt 4-5 dl grädde)

3-4 dl vispgrädde – vispad med 1 tsk vaniljsocker

mjölkchoklad (50-100 g går åt)

ett gäng goda jordgubbar

Montering:

Stjälp upp mazarinbotten på ett tårtfat. Bred över ett lager lemon curd, samt grädde och skivade jordgubbar. Bred curd på marängbotten och placera den överst på tårtan. Bred över grädde, garnera med jordgubbar och choklad. Servera omgående.


Postat i:Bakverk & dessert, Recept, Tårtor

Citronbiskvitårta

$
0
0

En av både pappas och Dajas favorita sötsaker stavas citronbiskvitårta. Många är vi som älskar biskvier men som tycker det är ganska omständigt och tidskrävande att göra egna. Då är den här tårtan perfekt! Hur lätt som helst att knåpa ihop och du väljer själv hur mycket smörkräm du vill ha.

Föredrar du klassiska chokladbiskvier med en ton av arrak? Klicka här så kommer du till Allt om Mats hemsida där min chokladbiskvitårta hänger (tyvärr utan bild).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Citronbiskvitårta

Naturligt glutenfri med en seg mandelbotten, krämig och lätt syrlig smörkräm och ett tunt lager av vit choklad.

Älskar du bulliga biskvier med mycket smörkräm? Dubblera då gärna receptet på smörkrämen så du inte känner dig snuvad på det goda.

Botten:

400 g mandelmassa

1 ägg

2 äggvitor

Gör så här:

Riv mandelmassan och vispa samman med äggen tills de blandas. (Ju mer du vispar desto ”luftigare” blir botten). Bred massan i en 24 cm springform med bakpapper i botten. Grädda i 175° varmluft eller 200° vanlig ugnsvärme i ca 20 minuter. Låt svalna.

Fyllning:

100 g mjukt smör

1 ½ dl florsocker

2 gulor

rivet skal av 1 citron

1 msk citronsaft

1 tsk cedroolja

en liten nypa salt

1 tsk vaniljsocker

Gör så här:

Vispa samman samtliga ingredienser till en fluffig smet. Bred jämt över botten och ställ kakan i frysen ca 15 minuter för att stelna.

Glasyr:

100 g vitchoklad

1 msk neutral olja

Citronmeliss, blommor eller citronskal till garnering

Gör så här: 

Bryt chokladen i bitar och smält försiktigt i mikrovågsugnen under korta intervaller. Tillsätt oljan och bred snabbt ut över hela kakan, med början ifrån mitten. Garnera gärna!

Den här kakan går jättebra att frysa, tänk bara på att chokladen gärna krackelerar när man skär kakan om den är väldigt kall.


Postat i:Bakverk & dessert, Recept, Tårtor

Prinsesstårta på mitt sätt

$
0
0

Jag har aldrig gillat tårtor speciellt mycket (och framförallt inte prinsesstårta) och således aldrig heller bakat tårtor – utan mest har det blivit mjuka kakor med frosting, glasyr och fyllning, hemma och på jobb. Men så fick jag för mig att prova göra min första prinsesstårta under skärtorsdagen och ändrade under tiden helt uppfattning. Jisses vad gott det blev och vad roligt det var, så nu ska jag banne mig börja baka mer tårtor, det är ju jättekul! Får passa på nu när det är påsk och när Daniels födelsedag och Wiltons namngivning närmar sig. Så idag bjuder jag på hemlagad prinsesstårta och dessutom några små tips som jag tycker är värda att nämna.

DSC_1990

Tips! Försök att dela bottnarna jämntjocka. Den översta delen av tårtbotten kommer hamna längst ner i tårtan och det är en fördel om den inte är för tunn. Min blev lite för tunn och blöttes således ner av hallonmoset och ville med tiden luckras upp och det ger lite ostadiga bitar. Kanske är det dessutom en fördel att byta plats på hallon och vaniljkräm, så att vaniljkrämen ligger i botten och hallonen i mitten. Jag köpte ett färdigkavlat marsipanlock anpassat för en 10 bitars tårta och jag måste säga att det blev lite tajt och lite för genomskinligt – så hittar du inget större – kavla själv ut ett rejält ark så att du kan täcka tårtan ordentligt och få den riktigt fin. Tårta tycker jag är allra godast efter några timmar när den fått stå till sig och suga åt sig av smakerna. Däremot är gräddtårta sällan så roligt efter flera dagar i kylen.

DSC_1999

Med mycket friska hallon i tårtan och vanilj i grädden blir tårtan som jag vill ha den. Vaniljkräm och luftig tårtbotten är förstås hemlagade, det blir inte gott med färdigköpta varianter.

Prinsesstårta

Luftig botten, himmelsk vaniljkräm, pigga hallon, luftig grädde och söt marsipan. Ja det blir en grymt god prinsesstårta det!

24 cm i diameter, ca 10 bitar

Tårtbotten:

4 ägg

2 dl socker

1 dl vetemjöl (60 g)

1 dl potatismjöl (80 g)

1 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

1 krm salt

smör och mjöl till formen

Vaniljkräm: 

0,5 vaniljstång

1,5 dl mjölk

1,5 dl vispgrädde

3 msk socker

2 äggulor

1 msk majsstärkelse (Maizena)

Fyllning:

ca 200 g (tinade) hallon

0,5 dl socker

ca 5 dl vispgrädde

1 tsk vaniljsocker

Garnering:

grön, gul eller rosa marsipan som kavlas ut till ett lock eller ett stort färdigkavlat marsipanlock

marsipanblomma med löv, ätbara blommor eller bär

florsocker

Gör så här:

Botten:

Sätt ugnen på 175°C.

Spänn fast ett bakplåtpapper i botten av en sprongform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter och smörj och mjöla kanterna. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke med elvisp ca 3 minuter. Blanda vetemjöl, potatismjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt i en annan bunke. Sikta ner mjölblandningen i äggblandningen. Blanda försiktigt med en slickepott till en jämn smet. Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter. Kontrollera med provsticka att kakan är helt torr. Låt svalna helt.

Vaniljkräm:

Dela vaniljstången på längden, skrapa ut fröna. Lägg dem i en tjockbottnad kastrull med övriga ingredienser. Sjud under vispning på svag värme, tills det har tjocknat. Låt svalna helt.

Fyllning:

Mosa hallon med socker. Vispa grädden till fasta toppar och smaksätt med vaniljsocker.

Montering:

Skär tårtbottnen i 3 lika stora delar. Lägg den översta delen med ovansidan nedåt på ett fat. Bred ut vaniljkrämen (eller de mosade hallonen), men lämna 1 cm av yttersta kanten fri från fyllning.

Lägg på mellanbottnen. Bred ut de mosade hallonen (eller vaniljkrämen), men lämna 1 cm av den yttersta kanten fri från fyllning. Bred ut grädden ovanpå och forma den till en kupol (lättast med en palett eller baksidan av en stekspade), men spara ca 1 dl.

Lägg på den sista bottnen med snittytan uppåt. Tryck försiktigt så den formas efter kupolen. Släta ut resterande vaniljgrädde runt och på hela tårtan i ett tunt lager.

Lägg på marsipanlocket. Försök undvika att veck bildas genom att sträcka marsipanen nedåt och forma med händerna. Skär bort eventuell överflödig marsipan.

Garnera och pudra över florsocker.

 


Postat i:Bakverk & dessert, Recept, Tårtor

Apelsinbiskvitårta

$
0
0

Nu har jag gjort en tredje variant på pappas och Daniels favoritkaka, biskvitårtan. Det började med en mörk chokladbiskvitårta med arrak, fortsatte med en citronbiskvitårta med vit choklad och nu har jag gjort en apelsinbiskvitårta med mjölkchoklad. Det bästa? Förutom att den är glutenfri – mycket enklare och mer snabbgjord än små portionsbiskvier. Dessutom är det mindre smörkräm i vilket jag faktiskt föredrar. Bilderna blev lite crazy idag, hade inte tid att fota så ni får stå ut med de superljusa och hårda bilderna.

Nu till receptet.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Seg mandelbotten, krämig smörkräm och mjölkchoklad som kronan på verket. Ja tack!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Apelsinbiskvitårta

Seg mandelbotten, krämig smörkräm med smak av apelsin och så ett tunt lager mjölkchoklad. En grym tårta att ha på lut i frysen!

Botten:

400 g mandelmassa

1 ägg

2 äggvitor

Gör så här:

Riv mandelmassan och vispa samman med äggen tills de blandas. (Ju mer du vispar desto ”luftigare” blir botten). Bred massan i en 24 cm springform med bakpapper i botten. Grädda i 175° varmluft eller 200° vanlig ugnsvärme i 20-25 minuter. Låt svalna.

Fyllning:

150 g mjukt smör

2,25 dl florsocker

2 gulor

rivet skal av 2 apelsiner

2 msk apelsinsaft

1-2 tsk Grand Marnier (kan uteslutas)

en liten nypa salt

1 tsk vaniljsocker

Gör så här:

Vispa samman samtliga ingredienser till en fluffig smet. Bred jämt över botten och ställ kakan i frysen ca 15 minuter för att stelna.

Glasyr:

125 g mjölkchoklad

1 msk neutral olja

Citronmeliss, blommor eller apelsinskal till garnering

Gör så här: 

Bryt chokladen i bitar och smält försiktigt i mikrovågsugnen under korta intervaller eller över ett vattenbda. Tillsätt oljan och bred snabbt ut över hela kakan, med början ifrån mitten. Garnera gärna!

Den här kakan går jättebra att frysa, tänk bara på att chokladen gärna krackelerar när man skär kakan om den är väldigt kall.


Postat i:Bakverk & dessert, Choklad, Recept, Tårtor

Prinsesstårta i cupcakesformat

$
0
0

Nu blir det fredagsmums!

Jag älskar hemlagad prinsesstårta och sist jag ställde till med kalas provade jag att göra dem i cupcakesformat. De blev ljuvliga!

(Recept inspirerat ur Hello Cupcake! av Leila Lindholm).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Aaaah, vad gott det här är alltså! Tyckte det blev enkelt men ändå festligt att ”bara” lägga ett marsipanlock över fyllningen i stället för att kupa in grädden. Den där lilla marsipantouchen behövs för den där riktiga prinsesskänslan tycker jag.

Som ni kan se i genomskärningen är det inte snålt med god fyllning!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jag blev bjuden på en prinsesstårtbit från ett lokalt konditori nyligen (hos frissan) och jag måste säga att köpt och hemlagad tårta inte alls går att jämföra. Den var makalöst trist och smaklös. Vaniljkrämen var så stabbig, slö och intetsägande i smaken att jag nästan skämdes åt dem. Haha!

Vill du däremot baka min prinsesstårta med underbart god och fyllig smak så klicka bara här.

Prinsesstårta i cupcakesformat

Smart och kladdfritt sätt att servera denna tårta på. Ljuvligt goda med massor av smak och dessutom roliga att göra!

Tips!

-Det blir kaksmulor över när man gröper ur formarna för att göra plats för fyllningen.  Dessa är perfekta att spara i frysen tills det är dags att göra exempelvis cakepops, dammsugare eller en trifle.

-Det går lika bra att göra cupcakesen direkt inför servering som att låta dem stå några timmar, det beror helt på hur saftig/blöt du vill ha din cupcake. Hallonen saftar sig nämligen. De är också goda dagen efter om du får några över men vänta gärna med att toppa med grädden (eller skrapa bort den innan du ställer dem kallt).

12 lite större cupcakes

3 ägg

2,5 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

100 g smör

1 dl mjölk eller gräddmjölk (jag blandar)

3,5 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 krm salt

skal och saft av 1 citron

Vaniljkräm:

1,5 dl grädde

1,5 dl mjölk

2 äggulor

3 msk strösocker

1 msk maizena

1/2 urskrapad vaniljstång

Rårörda hallon:

5 dl hallon

ca 0,5 dl strösocker

skal av 1 lime

Servering:

Färgad marsipan (jag använde ett färdigkavlat marispanlock som jag stansade ut rundlar ifrån)

Vispad grädde smaksatt med vaniljsocker

ev färska hallon

Gör så här:

Sätt ugnen  på 175° varmluft eller 200° vanlig ugnsvärme.

Vispa ägg, socker och vanilj pösigt. Smält smöret och blanda med gräddmjölken, rör ner i äggsmeten.

Blanda de torra ingredienserna och vänd ner i smeten följt av citronsaft och skal.

Placera ut lite större (högre) muffinsformar i en muffinsplåt och fyll dem med smeten. Grädda i ca 15-20 minuter. Låt svalna.

Vispa ihop ingredienserna till vaniljkrämen och låt sjuda under omrörning tills det blir en tjock sås. Låt svalna och kallna i kyl.

Mosa samman ingredienserna till de rårörda hallonen.

Montering:

Gröp ur muffinsarna ganska rejält. (Spara smulorna i frysen till cacekepops, dammsugare eller arraksbollar). Fyll groparna med hallon och toppa med vaniljkräm. Stansa ut runda lock av marsipanen och täck fyllningen. Vispa grädden och garnera cupcakesen strax innan servering.

 


Postat i:Bakverk & dessert, Mjuka kakor, Recept, Tårtor

Operatårta med espresso & cognac

$
0
0

Den här underbara och lite vuxnare tårtan gjorde jag som en beställning. Det blev först en provlagning och sedan lite förbättringar och justeringar till den andra varianten. Originalreceptet var nämligen lite ålderdomligt med pulverkaffe i smaksättningen men jag upptäckte snabbt att espresso var en bättre idé. Det är inte heller min melodi att använda osaltat smör, tycker det är rätt menlöst faktiskt. Tårtan kallas också Operatårta och påminner lite om tiramisu i smaken. Den innehåller ljusa mandelbottnar dränkta i espresso-cognac lag och sammansvetsas med en ljuvlig espressosmörkräm. En mörk ganache och lite kakao paketerar in hela tårtan.

IMG_1739

Den översta bilden visar första provlagningen av tårtan som jag valde att göra i fyrkantigt format. Det jag främst ändrade till det här klara receptet var att dränka in bottnarna mera och så valde jag att göra tårtan rund i vanlig springform på 24 cm, då blev den lite högre. Bilden under visar indränkningen av bottnarna till den.

IMG_1628

Operatårta med espresso och cognac

Tårtan skapades tydligen av konditorer i Paris inför invigningen av den gamla operan.

Espresso och cognac sätter vuxen smak på den här goda, saftiga och krämiga tårtan som faktiskt påminner lite om desserten tiramisu i smaken. Välj själv om du vill baka ut bottnarna på plåtar och göra kakan fyrkantig/rektangulär eller rund.

Receptet kan i första anblicken kännas långt och bökigt men den är inte svår att göra, även om det är många moment. Tårtan mår bara bra av att stå och safta till sig en dag el två i kylen innan servering så den är praktisk att förbereda vilket är et stort plus. Varje del i receptet går också att förbereda och göra dagen före monteringen. Låt den färdiga tårtan stå framme i rumstemperatur en liten stund innan servering så uppträder den krämigt och fint!

Mandelbottnar:

250 g ägg (ca 5 st)

175 g strösocker

175 g mandelmjöl

50 g vetemjöl

40 g smör

325 g äggvita (ca 10 st)

2 tsk citronsaft

80 g strösocker

florsocker

+ 50 g mörk 70 % choklad att pensla understa botten med

Gör så här:

Sätt ugnen på ca 200° varmluft el vanlig ugnsvärme. Vispa ägg, socker och mandelmjöl riktigt pösigt under 5 minuter. Sikta ner mjölet. Smält smöret och låt det svalna. Vispa äggvitor, socker och citron till en fast maräng. Vänd försiktigt samman samtliga ingredienser. Spänn fast bakplåtspapper i 4 springformar (eller använd samma form 4 ggr) eller klä 2 plåtar med bakplåtspapper – beroende på hur tjocka bottnar du vill ha och vilket format din tårta ska ha. Grädda bottnarna torra tills de får lite färg, det tar ca 7-8 minuter. Pudra med florsocker och låt svalna. Dela stora bottnar i 4 delar. Dra bort pappret under bottnarna. Bottnarna går bra att förbereda dagen innan. De går också bra att frysa in bottnarna.

Espresso-och cognacslag:

1,25 dl espresso

100 g  strösocker

65 g cognac

Gör så här:

Koka upp espresso, socker och cognac i en kastrull. Låt svalna.

Espressosmörkräm:

375 g rumsvarmt smör

0,5 vaniljstång

80 g espresso (80 ml)

190 g strösocker

100 g äggula (ca 5 st)

ev en nypa salt

Gör så här:

Vispa smör och urskrapad vaniljstång fluffigt. Koka upp espresso och socker i en kastrull. Pensla de sockriga kanterna med en blöt pensel. Låt koka till 117 grader under omrörning i botten. Vispa upp gulorna och vispa ner den kokheta kaffeblandningen i gulorna. Vispa tills det svalnat och vispa sedan ner fluffet i smöret. Vispa allt krämigt och smaka av med salt om så önskas.

Ganache:

200 g mörk 70 % choklad av hög kvalitet

75 g mjölk (75 ml)

35 g vispgrädde (35 ml)

25 g honung

25 g strösocker

25 g rumsvarmt smör

kakao

Gör så här:

Hacka chokladen. Koka upp mjölk, grädde, honung och socker och häll över chokladen. Rör tills den smälter och rör ner smöret.

MONTERING:

Smält chokladen till bottnarna och pensla undersidan av EN botten med chokladen. Låt stelna och vänd botten upp och ner så chokladen hamnar neråt. Dränk in botten med espresso-cognac lagen. Jag tycker det blir lagom genom att dutta lagen över botten med en pensel, två varv. Låt sjunka in – annars glider smörkrämen av. Fördela 1/3 av smörkrämen ovanpå. Upprepa med en ny botten, lag och kräm till det översta laget med botten och lag.

Låt kakan stå till sig i kylen över natten.

Om ganachen inte är nygjord, utan stått i rumstemperatur över natten, värm den lite i mikron tills den når 35 grader. Rör om och glasera in kakan på toppen och sidorna.

Om du vill kan du genast toppa den indränkta tårtan med ganachen men då stelnar den i kylen när tårtan står till sig och tappar därmed lite glans. Det gör ingenting – toppa bara ytan med exempelvis kakao och blommor.


Postat i:Bakverk & dessert, Recept, Tårtor

Choklad- & pekannötstårta

$
0
0

Receptet på dagens drömgoda chokladtårta kommer från Elle mat & vin, nr 7/15.

IMG_3677

Mäktig ”chokladkräm” på en lyxig pekanbotten.

IMG_3679

Inte helt fel för chokldälskaren…sååå gott! Men nästa gång ändrar jag proportionerna för botten och fyllning lite, se mitt tips i receptet.

IMG_3687

Choklad- och pekannötstårta

Det bästa för chokladälskaren! En ljuvligt god och väldigt tät och mäktig tårta som inte kräver ugn, bara tid i kylen. Tänk dig en kall, fast och krämigt mäktig chokladmousse på nötbotten, toppat med grädde och bär. Himmel! Jag gjorde en halvsats av det här receptet i en springform med höga kanter, 15 cm.

-Men mitt tips är följande: gör 1 sats av botten och 0,5 sats av fyllningen till en form på 20 cm. Då tror jag fördelningen av botten och fyllning blir perfekt, för mig och min familj iaf!

Botten:

200 g pekannötter (rostade och fint hackade)

125 g smält smör

Fyllning:

175 g mjukt smör

250 g ljus choklad

250 g mörk choklad (70 %)

150 g socker

6 ägg (rumsvarma)

1 msk vaniljsocker

1,25 dl vispgrädde

Garnering:

vispad grädde

ev riven choklad

valfria bär

Gör så här:

Mixa nötterna och smält smöret. Här väljer du själv hur mycket tuggmotstånd du vill ha från nötterna. Blanda samman och tryck ut i en klädd springform, ca 22 cm i diameter. Jag kör bakplåtspapper på botten och plastremsa (du kan klippa till en kant av en plastficka el oh-papper) längs kanterna. Ställ kallt att stelna medan du gör fyllningen.

Vispa smör, socker och vanilj pösigt. Vispa ner äggen och fortsätt vispa ca 2 minuter. (Om smeten ser klumpig/skuren ut beror det nog på temperaturskillnader i ingredienserna, värm då lite försiktigt i mikron). Smält chokladen. Vispa ner chokladen och grädde och fortsätt vispa i ca 2 minuter. Nu ska du ha en chokladigt fluffig kräm. Slå bunken i bordet några gånger så lite luftbubblor försvinner. Häll smeten över botten, kyl minst 3 timmar. Jag satte dessutom tårtan i frysen i ca 1-1,5 timme innan servering för att vara säker på att den var fast nog att skära i.

Dra bort plasten. Toppa med vispad grädde, ev riven choklad och färska bär. Klar att servera i tunna skivor!


Postat i:Bakverk & dessert, Choklad, Recept, Tårtor

Wiltons 4-års tårta

$
0
0

Wilton blev 4 år i början på mars och önskade sig en chokladtårta. Det var nära att bli en tårta med chokladbottnar, hallon-mascarpone fyllning och nutellafrosting. Men sen i sista stund ändrade jag mig och gjorde en kladdkaksbotten som jag toppade med hallonmousse och vit chokladmousse. Nu tänkte jag dela med mig av receptet och samtidigt ge några förbättringsförslag. Receptutvecklaren i mig kan inte låta bli!

Originalreceptet hittade jag hos filurmamman.wordpress.com

IMG_0951 (1)

Jag ville göra en barnslig tårta till min 4-åring så flaggspel (sugrör fungerar bra som stöttepelare, annars är väl grillpinnar ett bra alternativ), strössel och färska bär kom väl till pass.

Tårtan är lätt att skära i bitar då moussen är fast i konsistensen. Den vita moussen är något mjukare än den rosa, därför funderar jag på att dra ner lite på antalet gelatinblad nästa gång på hallonmoussen. Kladdkaksbotten är både smakrik och seg. Kanske bättre att använda en mildare och lite mjukare kladdbotten?

IMG_0957 (1)

Måste bara tipsa om att doppa frukt i choklad och strössel. Blev helt klart Wiltons nya favoritgodis.

IMG_0967 (1)

Moussetårta på kladdkaksbotten

Seg och chokladig kladdkaksbotten toppad med len mousse. En rosa med mjuk smak av hallon och en vit med smak av grädde och vit choklad. Toppa gärna med en chokladsås/smält choklad eller en syrlig hallonsås och massor av färska hallon. Kanske lite rivet limeskal bland hallonen också livar upp på ett positivt sätt! Det är nämligen så att smakerna är ganska milda i den här tårtan.

Kladdkaka:

Det här blir en seg kladdkaksbotten med mycket chokladsmak. Nästa gång vill jag prova använda ett mer ”poröst”, eller luftigt kladdkaksrecept, kanske med lite svagare chokladsmak för att smaken från moussarna ska framträda bättre.

125 gram smör

50 g mörk choklad (valfri kakaohalt)

4 dl strösocker

2,25 dl vetemjöl

6 msk kakao

1 tsk vaniljsoker

2 krm salt

3 ägg

Gör så här:

Sätt ugnen på 175° varmluft el vanlig ugnsvärme. Spänn fast bakplåtspapper i botten av en springform, 24 cm.
Smält smöret och rör ner alla ingridienser till en jämn smet. Häll i formen. Grädda i ca 20 minuter, eller tills kanterna känns klara och mitten bara dallrar lite lätt. Låt svalna, kyl. Ta loss botten ur formen och placera den på ett uppläggningsfat.

Sätt en anslagsring eller liknade runt kakan, gärna klädd på insidan med plastfilm eller med bakplåtspapper. Detta är för att kakans moussetäcke ska få jämna kanter.

Hallonmuosse:

Vackert rosa med mild och mjuk hallonsmak. Tips! Addera färska hallon i den färdiga moussen för mer hallonsmak eller garnera den färdiga kakan med ett genereröst lager av färska hallon.

300 g hallon (färska eller frysta)

2 dl florsocker

5 gelatinblad (jag skulle nog våga prova med 4 blad nästa gång för att få de två mousselagren att likna varandra mer i konsistens)

100 g philadelphiaost

2,5 dl vispgrädde

Gör så här:

Koka upp hallonen och låt koka några minuter. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter.
Sila noga hallonen för att få bort kärnor. Skrapar av baksidan på silen för att få med all hallonpuré. Häll upp hälften av hallonpurén i en bunke och den andra halvan i kastrullen. Låt hallonpurén i bunken svalna och rör sedan ner ost och socker. Värm upp hallonpurén i kastrullen och smält sedan det blötlagda gelatinet i den. Låt svalna och vispa under tiden grädden.

Blanda ihop de två hallonrörorna, vänd därefter ner den vispade grädden. Häll över kladdkakan och jämna ut till ett platt lager. Låt stå kallt för att stelna, gärna minst ett par timmar i kylskåp. Gör därefter vita chokladmoussen.

Vit chokladmousse:

Mild och len. Wiltons favoritlager i tårtan! Varför inte smaksätta med limeskal?

150 gram vit choklad

2 gelatinblad

4 dl vispgrädde

0,5 vaniljstång

Gör så här:

Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Vispa 3 dl grädde men se till att det inte blir för tjockt, då blir moussen klumpig. Vispa lite lösare än vad man i vanliga fall har när man serverar vispad grädde (när moussen är kall kan man vispa den hårdare om den blir för lös, det är svårare att korrigera åt andra hållet). Hacka chokladen fint och koka upp 1 dl grädde med urskrapad vaniljstång. Låt dra lite, värm upp igen och plocka bort stången. Häll den varma grädden över chokladen och rör tills det blir slätt. Smält gelatinet i kastrullen på låg värme och rör ner den i chokladgrädden. Vänd ner grädden och rör sedan om ordentligt (för att undvika klumpar). Häll moussen över kladdkakan och låt stelna i kylen några timmar. Ta bort anslagskanten och plastfilmen/pappret. Skär samtidigt omkring med vass kniv så att kakan får fina ytterkanter. Garnera med färska bär och eller choklad.

Skär upp kakan med vass kniv.

Kakan går bra att frysa in. Tina den långsamt i kylen innan servering.

Prinsesstårta med jordgubb- & rabarberkompott

$
0
0

Som jag älskar en hemlagad prinsess! Idag får ni en somrig version med jordgubbar, rabarber, hallon och lite citron. Gissa om det blir gott! Perfekt till studentkalas, midsommarfest eller somriga fikor. Provade att baka en varmvispad botten som sägs ge en stabilare, lite tätare (inte torrare) botten som är lättare att dela och tål fuktighet bättre än den ”vanliga” kallvispade.

Min tårta blev lite mer platt än rundad, jag älskar ju grädde men inte i överflöd.

Bad alla mina kollegor om feedback på tårtan men de var väldigt överens om att den var en fullpott. Roligt! Men jag har skrivit in i receptet att lite lite av tårtbotten kan skäras bort – då kommer förhållandena bli toppklass mellan botten och fyllning. För nu var det pyttelite för mycket botten för min smak.

Men ni ser, det är inte snålt med god fyllning direkt. Allt ska användas!

Tårta är perfekt att förbereda några dagar innan festen. Jag hade med mig denna goding till jobbet på fredag morgon och på onsdag kväll före så kokade jag kompott, gjorde vaniljkräm och bottnar. På torsdag kväll monterade jag hela tårtan och då var den så där perfekt saftig och injobbad till fredagsfikat på eftermiddagen. Lätt att skära också!

Prinsesstårta

Varmvispad botten med exakta mått i gram gör det enkelt att lyckas med den perfekta botten. Somrigare tårta är det svårt att hitta – den här är helt magiskt god med både jordgubbar, rabarber, hallon och citron.

24 cm i diameter, ca 10 bitar

Tårtbotten:

300 g ägg

165 g strösocker

180 g vetemjöl

75 g smält smör

Vaniljkräm: 

0,5 vaniljstång

1,5 dl mjölk

1,5 dl vispgrädde

3 msk socker

2 äggulor

1 msk majsstärkelse (Maizena)

Jordgubb- och rabarberkompott:

250 g (tinade) jordgubbar

250 g rabarber

1 dl strösocker

0,5 vaniljstång

Fyllning:

125 g färska hallon

rivet skal av 1 citron

ca 5 dl vispgrädde (mer om du vill ha en tydligare rundning på tårtan)

2 tsk vaniljsocker

Garnering:

400-500 g grön, gul eller rosa marsipan som kavlas ut till ett lock, eller ett stort färdigkavlat marsipanlock (dvs 2 st som kavlas samman till en stor).

marsipanblomma med löv, ätbara blommor eller bär

florsocker

Gör så här:

Botten:

Sätt ugnen på 175°C.

Spänn fast ett bakplåtspapper i botten av en tårtring/springform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Mät upp ägg och socker i en bunke och placera över ett vattenbad. Vispa tills blandningen når 60-65 grader. Flytta över till en hushållsassistent och vispa på medelvärme (inte på maxfart) tills äggsockret är luftigt, ljust och svalt. Sikta ner vetemjölet och addera smöret. Blanda försiktigt, dvs vänd med en slickepott till en jämn smet. Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 20-25 minuter. Kontrollera med provsticka att kakan är helt torr. Låt svalna helt.

Vaniljkräm:

Dela vaniljstången på längden, skrapa ut fröna. Lägg dem i en tjockbottnad kastrull med övriga ingredienser. Sjud under vispning på svag värme, tills det har tjocknat. Häll över i en skål, platsa ytan tätt för att förhindra bakterietillväxt och kondens. Ställ i kylen att svalna. Plocka upp stången.

Kompott:

Skölj rabarbern och skär i tunna skivor. Koka 10-15 minuter med jordgubbar, socker och urskrapad vaniljstång till en fast kompott. Mixa snabbt om du önskar den slät, plocka då först upp stången. Låt svalna och kyl ner. Plocka upp stången.

Fyllning:

Vispa grädden till fasta toppar och smaksätt med vaniljsocker.

Montering:

Jämna till ytan på tårtbotten genom att skära bort lite av toppen eller kanter, tills den är rak. (Då blir det också lagom mycket botten i tårtan i förhållande till fyllningarna!). Dela tårtbotten i 3 lika stora delar. Lägg den översta delen med ovansidan nedåt på ett fat. Bred ut vaniljkrämen (japp, allt!) men lämna 1 cm av yttersta kanten fri från fyllning.

Lägg på mellanbottnen. Bred ut kompotten, (japp, allt!) men lämna 1 cm av den yttersta kanten fri från fyllning. Strö över hallon och citronskal. Bred ut grädden ovanpå och forma den till en kupol (lättast med en palett eller baksidan av en stekspade), men spara ca 1-2 dl. (Vill du ha en riktigt kupad tårta får du vispa 1-2 dl mer grädde).

Lägg på den sista bottnen med snittytan uppåt (den är ljusare och då skiner inte ”brun” färg genom grädde och marsipan lika lätt). Tryck försiktigt så den formas lite efter kupolen. Släta ut resterande vaniljgrädde runt och på hela tårtan i ett tunt lager.

Lägg på marsipanlocket. Försök undvika att veck bildas genom att sträcka marsipanen nedåt och forma med händerna. Skär bort eventuell överflödig marsipan.

Pudra över florsocker och garnera med ätbara blommor.

Mazarintårta

$
0
0

Dagens mumsing kommer från Brinken bakar på ellematovin.se

Jag har bakat den här två gånger. På bilden ovan i en springform på 24 cm, toppad med vaniljsås blandat med vispad grädde och bär. Serverade även mer sås och bär på sidan av.

På bilden nedan ser ni en halvsats bakad i en form på 15 cm i diameter, då blev den lite högre. (Den var klar på 20 minuter). Denna toppade jag med en blandning av vaniljkräm, grädde, mascarpone och florsocker. En lite fastare kräm.

 

Mazarintårta med vaniljgrädde och gubbar

Riktigt saftig och mjuk botten som smakar ljuvligt ihop med vaniljsås, vispgrädde och jordgubbar (eller dina favoritbär!). En perfekt sommartårta, älskad av stora och små!

Mazarinkaka

100 g rumsvarmt smör

200 g mandelmassa

1,5 dl socker

2 ägg

1,5 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

2 tsk nystött kardemumma

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
Blanda smör, mandelmassa och socker och rör ihop det krämigt, enklast med en elvisp. Men det måste inte vispas poröst, bara tills du har en enhetlig kräm.
Rör i ett ägg i taget.
Mortla kardemumman och blanda med mjöl och bakpulver. Blanda samman med de andra ingredienserna.
Klicka ut smeten i formen och baka i ca 20-35 minuter. Den är klar när den fått lite färg och en sticka kommer upp fuktig men inte kletig.
Låt kakan svalna i nån minut och stjälp sedan den ur formen, och låt den svalna helt.

Vaniljkräm

1,5 dl mjölk

1,5 dl vispgrädde

1-2 msk majsstärkelse (Maizena)

2 äggulor

3 msk strösocker

1/3 urskrapad vaniljstång

en nypa salt

(+ 1-2 dl vispgrädde att ev. blanda med den färdiga vaniljsåsen)

Jordgubbar och ev blåbär och hallon till garnering

Gör så här:

Vispa samman samtliga ingredienser i en kastrull (förutom 1-2 dl vispgrädde). Värm försiktigt under vispning till kokpunkten. Plasta tätt mot ytan och ställ i kylen. Plocka upp vaniljstången.

Vispa ev. upp 1-2 dl grädde ganska hårt och blanda försiktigt med vaniljsåsen.

Montering:

Bred vaniljkrämen/vaniljgrädden över kakan. (Du kan servera hälften på sidan av i en skål).
Skiva jordgubbarna och lägg i ett mönster på krämen.
Servera genast!

Rulltårtans dag

$
0
0

Idag är det rulltårtans dag så vad passar bättre än att gräva lite i arkivet. Här blir det ingen rulltårta just idag, men vi ska fira vår två-åring med lite söndagskalas så kanske blir det en rulltårta till fikabordet. Just nu är jag sugen på att prova morotsrulltårta, kärleksmumsrulle, choklad- och mint rulle samt en tiramisurulle. Men de två sistnämnda är kanske inte de mest barnvänliga. Men kul att känna lite inspiration och pepp för bakning igen! Har verkligen stått och stampat ett tag. Jag har hittat en maffig tårta som jag ska provbaka till kalaset i helgen så jag återkommer med receptet om det faller oss i smaken.

Hoppas ni hittar lite inspiration att labba fram en egen rulle. Och sitter ni inne med någon smarrig idé eller recept så dela gärna med er!

Hallonrulle

-Lite riven mandelmassa och lime gör underverk bland grädde och hallon…

Pavlovarulltårta

IMG_2351

-Marängrulle med gubbar och mynta.

Mockarulle

IMG_8027

-Smaksättningen kaffe, daim och apelsin… ja det säger väl allt!

Drömtårta med lime

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

-Ingen hemlighet att jag gäääärna kombinerar sötsaker med en touch av citrus. Det blir nästan alltid såååå mycket godare! Exakt så är det i den här annars så klassiska rullen.

Morotsrulltårta

$
0
0

Morotskaka är svårt att tröttna på och det känns helrätt på hösten med sina kryddiga toner. Vill man se snabba resultat är det perfekt att göra en morotsrulltårta, för den har du i din mun på ca 30 minuter! Receptet kommer från bloggen Brinken bakar på Ellematovin.se men med tre viktiga tillsatser från min sida, kardemumma, salt och lime.

Den här fick bra betyg på vårt kalas för Walentin! Kardemumma är ett måste i min morotskaka och citrusskal i frostingen är nästan ett måste det också. Prova så ska ni få se!

Morotsrulltårta

Morotskaka i ny tappning. Saftig, lätt kryddig botten gifter sig fint med fräsch och krämig frosting. Jättegod och snabbgjord.

Rulltårtsbotten:

2 ägg

2 dl strösocker

2 dl vetemjöl

1 tsk vaniljsocker

1 tsk kanel

0,75 tsk nystött kardemumma

1 tsk bikarbonat

1 tsk bakpulver

1 krm salt

0,5 dl majs- eller rapsolja

Ca 2 dl fint rivna morötter

Gör så här:

Sätt ugnen på 200° varmluft. Vispa ägg och socker poröst. Blanda de torra ingredienserna och sikta försiktigt ner dem i äggfluffet. Riv morötterna och vänd sedan ner dem och oljan i de övriga ingredienserna. Lägg ett bakplåtspapper på en ugnsplåt. Bred ut smeten jämt över bakplåtspappret. Baka i mitten av ugnen i ca 5 minuter, tills kakan är genombakad. Ta ut kakan ur ugnen, vänd den upp och ner på ett nytt bakplåtspapper som du sockrat lite. Ta av det gamla bakplåtspappret försiktigt och låt kakan svalna helt.

Cream cheesefyllning:

50 g mjukt smör

1 dl florsocker

1 tsk vaniljsocker

200 g Philadelphiaost

skal av 1 lime

Gör så här:

Vispa smöret någon minut. Blanda i florsocker och vaniljsocker och vispa i nån minut till. Vänd i cream cheese och vispa tills du har en styv frosting. Övervispa inte. Bred fyllningen tunt över den kalla kakan. Riv över limeskal. Rulla ihop till en rulltårta. Ställ kallt en stund så är det lättast att skära i snygga bitar.

Chokladtårta extra allt

$
0
0

Update! längst ner i inlägget finns ett nytt recept på tårtbotten som fungerar lika bra att använda.

Såja gänget! Där satt den ju, äntligen en tårta jag är nöjd med. Jag har startat ett mission, och det är att bli duktig på tårtor. Jag har gått en kurs i Sthlm och går nu dessutom två internetkurser. Men framförallt så gäller det ju att baka och öva och smaka. Jag är inte ute efter att bli bra på några krångliga kreationer där man sitter med piff och utsmyckningar i timmar, utan bara riktigt jäkla megagoda och fina tårtor.

Nu ska ni få receptet på en riktigt maffig chokladtårta extra allt som fick mycket bra betyg på Walentins två-årskalas. Jag har utgått från lite olika recept (Roy Fares och Tea Malmegård) och komponerat ihop den här utifrån det. Botten är från bloggen Homemade Stockholm by Cecilia, på Allt om Mat.

Pga av tidsbrist hann jag inte gå loss på dekorationen men den blev ju fin i sin enkelhet tycker jag. Pudrade lite silverpulver över tårtan strax innan servering.

Det här med chokladtårtbotten tycker jag är lite trixigt, för jag har smakat många som inte är speciellt goda. Kanske ihop med allt annat i tårtan men inte i sin ensamhet. Och så kan vi ju inte ha det. Den här botten är ganska tät men också god! Äter man tårtan rumstempererad så är den mjuk och härlig.

Rätt snygg i genomskärning va? Jag gillar inte tårtor där det är för mycket botten i förhållande till fyllning. Den här hör inte till den kategorin.

Chokladtårta extra allt

Den här mäktiga tårtan har allt och räcker till många. För hur god den än är så klarar man inte av en stor bit. Chokladbotten, chokladsås, kolasås, marshmallowfyllning, chokladsmörkräm och chokladganache – låter inte så dumt ihop va?

Chokladbotten:

Saftig, god och lite tyngre botten. Det här receptet ger 4 lagom tjocka bottnar i en form på 20 cm.

150 g smör

100 g mörk choklad

1,75 dl Strösocker

1 dl farinsocker

1 dl kakao

1,5 dl bryggt kaffe

3 dl vetemjöl

1,5 tsk bakpulver

1 tsk bikarbonat

1 krm salt

3 ägg

Gör så här:

Sätt ugnen på 150° varmluft. Spänn fast bakplåtspapper i botten av en rund springform, 20 cm i diameter (för fyra bottnar). Smält smöret i en kastrull. Blanda i hackad choklad, strösocker, farinsocker och kakao och rör tills chokladen har smält. Ta av från värmen och häll i kaffet. Häll smeten i en bunke och låt den svalna lite. Sikta vetemjöl, bakpulver, bikarbonat och salt. Blanda sner ett ägg i taget i den smälta choklad blandningen och sist de torra ingredienserna.

Fyll springformen med smeten och grädda mitt i ugnen i ca 40-45 min. (Torr sticka). När den svalnat lite kan du vända den upp och ner för att få en rakare tårta. Låt svalna helt innan du skär den i 4 delar. Går bra att frysa in.

Ställ botten upp och ner när den svalnar så får du den rak och jämn. Så här hög och fin blev min botten. Längst ner i inlägget finns en alternativ botten, välj själv vilken du vill prova.

Chokladsås:

Kan uteslutas om man vill. Det är inte heller sagt att allt går åt. Man kan också välja att ha sås bara på en eller två bottnar. Jag hade sås över från ett tidigare tillfälle som jag passade på att använda.

1 dl grädde

1 dl sirap (ljus eller mörk)

en nypa salt

50 g mörk 70 % choklad

0,5 tsk vaniljsocker

Gör så här:

Koka grädde, sirap och salt tills såsen tjocknar en aning, det rör sig om ca 3 minuter. Ta kastrullen av värmen och låt svalna en aning. Hacka chokladen och rör ner den i såsen tillsammans med vaniljsockret. Rör tills såsen är slät. Servera gärna ljummen till vaniljglass och jordgubbar. Spara överbliven sås i kylen och värm försiktigt på den i mikron inför nästa servering.

Saltkolasås:

Viktigt med salt i en sån här söt tårta för det bryter av och plockar fram smakerna.

50 g glykos

100 g strösocker (1 ¼ dl)

100 g vispgrädde (1 dl)

30 g smör

flingsalt

Gör så här:

Värm glykosen i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt sockret, lite i taget, och blanda tills du har en fin och gyllenbrun karamell. Blanda försiktigt i grädden (värm den gärna först), lite i taget. Ta bort kolan från värmen och lägg i smöret och blanda. Smaksätt med salt efter tycke och smak men snåla inte med saltet då det ger en härlig brytning i tårtan.

Marshmallows-fyllning:

Söt och fluffig frosting-liknande kräm med smak av vanilj.

250 g osaltat smör, rumsvarmt

120 g florsocker (2 dl)

3 g vaniljsocker (1 tsk)

213 g marshmallowfluff (1 burk)

Gör så här:

Vispa smör, florsocker och vaniljsocker fluffigt i en bunke. Tillsätt marshmallowfluff och vispa ihop till en slät smet.

Smörkräm:

Saltigt chokladig, fluffigt luftig och godare än vad smörkrämer brukar vara tycker jag.

150 g mjölkchoklad

4 g vaniljsocker (0,5 msk)

75 g äggvitor (2 st)

110 g strösocker (1,25 dl)

1 nypa salt

150 g osaltat smör, rumsvarmt

Gör så här:

Hacka chokladen och smält den försiktigt över vattenbad eller i mikron. Låt den svalna till ljummen temperatur. Lägg äggvitor, socker och salt i en skål. Sätt skålen över vattenbad och värm tills alla sockerkristaller har smält. Vispa med en handvisp mellan varven. Ta bort skålen från värmen, vispa med en elvisp tills marängen är styv och har svalnat. Vispa ner smöret, lite i taget, och därefter chokladen. Det går bra att göra fyllningen dagen innan och ha den stående i rumstemperatur. Den blir mycket smidigare att jobba med då.

Chokladganache:

En ganska tjock ganache som är lätt att hälla över tårtan så att vackra droppar bildas längs sidorna. Allt gick inte riktigt åt för mig, men jag sparar resten i kylen/frysen till senare tillfälle.

100 g (1 dl) vispgrädde

20 g (1 msk) honung

110-125 g mörk och ljus choklad (blanda), hackad

10 g smör

Gör så här:

Koka upp grädde och honung. Häll den varma vätskan över chokladen och vispa den jämn. (Mixa ev vid behov). Låt den svalna lite om den är varm.

MONTERING:

Dela tårtbotten i fyra delar.

Om du använder chokladsås, ringla ut lite på botten, men inte ända ut i kanten då den lätt rinner över kanten när marshmallowfyllningen breds ut. Bred ut ett jämnt lager med marshmallowsfyllning på bottnen och ringla över kolasås. Upprepa. Lägg på botten nummer 4 och stryk tårtan med ett tunt lager av marshmallowfyllningen. Stryk tårtan slät med smörkräm (spara lite om du vill spritsa toppar) och ställ in den i kylen i 30 min eller över natten.

Häll ganachen över tårtan och låt den droppa över kanterna.

Spritsa toppar på tårtan med resterande smörkräm.

Låt gärna tårtan stå i rumstemperatur ca 30 minuter innan servering.

Tårtan klarar sig flera dagar i kylen och får du mycket över så skiva upp och lägg i frysen. Funkar fint till hemma-soff myset.


UPPDATERING! Jag har bakat tårtan igen, med ny botten!

Här har ni originalbotten till den här tårtan. Välj själv vilken av bottnarna du vill prova. Så här tycker jag bottnarna skiljer sig åt; tårtbotten med olja är väldigt saftig och maffig men med viss luftighet (Lite som en morotskaka). Smakmässigt är de ganska lika. Men den här är faktiskt lite svårare att skära i snygga bitar då den är så himla saftig.

Chokladtårtbotten med olja

Den här supersaftiga och goda tårtbotten kommer från Roy Fares och är originalbotten till den här tårtan. Jag har nu provat baka den två gånger. Ena gången gjorde jag satsen i två springformar om 24 cm. (175° varmluft 30-40 min). Dem delade jag på hälften och fick alltså 4 bottnar. Det blev en riktigt hög tårta som räcker till många. Andra gången använde jag bara tre bottnar (den sista kan man frysa in för senare tårtbak) och där tyckte jag att proportionerna och höjden på tårtan blev ännu bättre. Jag gillar ju fyllning mer än botten.

330 g vetemjöl (5 ½ dl)

450 g strösocker (5 dl)

120 g kakao (3 dl)

10 g bikarbonat (2 tsk)

10 g bakpulver (2 tsk)

12 g vaniljsocker (1 ½ msk)

10 g salt (1 ½ tsk)

165 g ägg (3 st), rumsvarma

350 g mjölk (3 ½ dl), rumsvarm

180 g vegetabilisk olja (2 dl)

300 g kokhett kaffe (3 dl)

Gör så här:

Sätt ugnen på 150° varmluft (jag tog 175°).  Smörj och mjöla 3 springformar, 22 cm i diameter, och täck bottnarna med bakplåtspapper. Jag använde mig av två 24 cm springformar (och delade sedan bottnarna på mitten så att jag fick ut fyra bottnar). Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Vispa för hand ihop ägg, mjölk och olja lite lätt i en annan bunke. Blanda ner de torra ingredienserna i äggblandningen och rör ihop till en tjock, jämn smet. Tillsätt kaffet, lite i taget, och blanda. Fördela den tunna smeten jämnt i alla 3 formarna (eller i två).

Grädda dem mitt i ugnen i 50–55 min, (eller 30-40 min). Prova med en sticka så att bottnarna är genomgräddade. Låt dem svalna helt och ta sedan ut dem ur formarna. Skär eventuellt till översidan på alla bottnar så att de blir raka.


Catarinatårta

$
0
0

Tårtor var det ja. Nu har jag fått öva på en ljus och mycket fräsch tårta, nämligen dagens recept som kommer från Catarina König. Jag har gjort den två gånger, ena gången lite mindre och andra gången enligt originalet. Du får båda versionerna!

Barnsligt snygg insida! När vi utvärderade den här mindre tårtan kom vi fram till att en tunn strykning hallonsylt på en tårtbotten, samt ett tunt lager av frostingen på ett annat lager skulle göra smakupplevelsen i munnen bättre eftersom det är lite mer botten i det här receptet. (Jag har nämligen gjort 3/4 sats av botten men 1/2 av fyllningarna i en form på 15 cm).

Passion- och hallonmoussetårta med vit chokladfrosting (15 cm)

Fräsch, frisk och riktigt god. Den här satsen ger en tårta som passar i en form om 15 cm i diameter. Min personliga kommentar till den här tårtan är att stryka ett tunt lager hallonsylt på en botten (för saftighet) och addera en tunn strykning av vit chokladfrostingen i ett annat lager för bättre harmoni när man väl äter.

Citrontårtbotten:

En klassisk lätt och luftig botten. I sig inte jätterolig men den låter fyllningarna stå i fokus.

0,75 dl vetemjöl

0,75 tsk bakpulver

0,75 dl potatismjöl

0,75 tsk vaniljsocker

1 krm salt

3 ägg

1,5 dl strösocker

rivet skal av en mindre citron

Gör så här:

Klä botten på en springform, 15 cm i diameter med bakplåtspapper.

Blanda mjöl, bakpulver, potatismjöl och vaniljpulver väl i en bunke.

Vispa ägg och socker riktigt poröst. När det är vitt och fluffigt, vänd försiktigt ner mjölblandningen och rivet citronskal med en slickepott. Rör inte för mycket, då tappar smeten sin luftighet. Häll upp smeten jämnt i formen och grädda i ca 35 minuter el tills en sticka kommer upp torr. Låt svalna något, och stjälp sedan upp botten upp och ner på ett fat. Låt svalna en stund och sedan under formen.

Passionscurd:

Riktigt syrlig och fräsch.

Tips! Det går riktigt bra att sjuda alla ingredienser utom smöret tills det tjocknar och sedan tillsätta smöret på slutet. Curden går att frysa om man vill förbereda i god tid.

3,5 passionsfrukter (el 50 g frysta passionskuber, dvs 3,5 st)

0,35 dl strösocker

0,5 citron, rivet skal av halva, pressad saft av hela

0,5 ägg

1 gula

0,5 msk majsstärkelse

25 g smör

Gör så här:

Gröp ur alla passionsfrukter i en liten kastrull el tina kuberna. Sila sedan bort kärnorna med en sil och släng bort dem om du inte vill ha med dem för crunch förstås. Låt koka ihop tillsammans med socker och rivet skal och saft från citron. Koka tills sockret har smält. Vispa ner ägget, äggulor och majsstärkelse blandat med pressad citron från resterande halva citron i passionssaften. Rör hela tiden på medelhög värme tills curden tjocknar. Låt inte curden koka, då spricker den. Ta bort curden från plattan och vispa till sist i smöret. Häll upp i en skål och låt svalna i kylen.

Hallonmousse:

Fast, rosa och syrligt god. Skulle kunna tänka mig att prova dra ner gelatinbladet till 1 st.

1,5 gelatinblad

125 g frysta hallon

0,35 dl florsocker

50 g Philadelphiaost

1 dl grädde

Gör så här:

Blötlägg gelatinbladen. Koka upp hallonen och sila bort kärnorna. Se till att få ur all saft från hallonen genom att trycka och dra med en sked. Smält gelatbladen i en kastrull tillsammans med 2 matskedar hallonpuré. Rör sedan samman den varma hallonpurén med den avsvalnade. Vispa upp florsocker och färskost i en bunke. Tillsätt hallonpurén och vispa. Vänd till sist försiktigt ner vispad grädde och ställ in i kylen. Låt stelna till en mousse i kylskåp, det tar ungefär 1 timme.

Vit chokladfrosting:

Söt, len och god. Passar bra till de syrliga fyllningarna och mjukar upp upplevelsen.

100 g vit choklad

150 g mjukt smör

2 dl florsocker

150 g Philadelphiaost

Gör så här:

Smält chokladen över vattenbad. Låt svalna. Vispa det rumstempererade smöret fluffigt och häll droppvis ner den smälta, avsvalnade vita chokladen. Vispa ihop florsocker och färskost i en bunke. Vänd sedan ihop det med chokladblandningen.

Montering:

Lägg ut en första botten på ett fat. Bred på hälften av hallonmoussen snyggt och jämnt.

Lägg på nästa botten.

Stryk sedan på passionscurden i ett jämnt lager och lägg på nästa botten.

Bred till sist ut resterande hallonmousse och lägg på sista tårtbotten.

Känn efter på tårtan att den känns helt jämn.

Täck tårtan med ett jämnt lager av frostingen och garnera på valfritt sätt.

Ställ in i kylen så att tårtan hålls kall till servering.

 

När jag skulle garnera den här tårtan gick jag ut i mammas och pappas trädgård och fyndade. Blev höstigt och fint även om grundregeln kanske är att man garnerar med det som tårtan innehåller – i det här fallet passion och hallon.

Som du kan se på bilden nedan är det en välfylld tårta där fyllningarna och inte bottnarna är i fokus. Resultatet bli en saftig och fyllig tårta. Vill man så kan man spritsa rosor som garnering på tårtan av frostingen men det tyckte jag var svårt för jag upplevde frostingen lite för lös för det – men perfekt att stryka med.

Hemsk bild, men ville visa insidan!

 

Passion- och hallonmoussetårta med vit chokladfrosting (20 cm)

Den här tårtan är enligt grundreceptet, men jag adderade ett lager av vit chokladfrostingen i tårtan – vilket inte behövs här för bottnarna är supertunna. Väldigt saftig tårta med mycket fyllning som du kan se på bilden ovan.

1 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 dl potatismjöl

1 tsk vaniljsocker

1 krm salt

4 ägg

2 dl strösocker

rivet skal av en citron

Gör så här:

Klä botten på en springform, 20 cm i diameter med bakplåtspapper.

Blanda mjöl, bakpulver, potatismjöl och vaniljpulver väl i en bunke.

Vispa ägg och socker riktigt poröst. När det är vitt och fluffigt, vänd försiktigt ner mjölblandningen och rivet citronskal med en slickepott. Rör inte för mycket, då tappar smeten sin luftighet. Häll upp smeten jämnt i formen och grädda i ca 35 minuter el tills en sticka kommer upp torr. Låt svalna något, och stjälp sedan upp botten upp och ner på ett fat. Låt svalna en stund och sedan under formen.

Passionscurd:

7 passionsfrukter (el 110 g frysta passionskuber, dvs 7 st)

0,75 dl strösocker

1 citron, rivet skal av halva, pressad saft av hela

1 ägg

2 gulor

1 mks majsstärkelse

50 g smör

Gör så här:

Gröp ur alla passionsfrukter i en liten kastrull el tina kuberna. Sila sedan bort kärnorna med en sil och släng bort dem om du inte vill ha med dem för crunch förstås. Låt koka ihop tillsammans med socker och rivet skal och saft från citron. Koka tills sockret har smält. Vispa ner ägget, äggulor och majsstärkelse blandat med pressad citron från resterande halva citron i passionssaften. Rör hela tiden på medelhög värme tills curden tjocknar. Låt inte curden koka, då spricker den. Ta bort curden från plattan och vispa till sist i smöret. Häll upp i en skål och låt svalna i kylen.

Hallonmousse:

3 gelatinblad

250 g frysta hallon

0,75 dl florsocker

100 g Philadelphiaost

2 dl grädde

Gör så här:

Blötlägg gelatinbladen. Koka upp hallonen och sila bort kärnorna. Se till att få ur all saft från hallonen genom att trycka och dra med en sked. Smält gelatbladen i en kastrull tillsammans med 2 matskedar hallonpuré. Rör sedan samman den varma hallonpurén med den avsvalnade. Vispa upp florsocker och färskost i en bunke. Tillsätt hallonpurén och vispa. Vänd till sist försiktigt ner vispad grädde och ställ in i kylen. Låt stelna till en mousse i kylskåp, det tar ungefär 1 timme.

Vit chokladfrosting:

200 g vit choklad

300 g mjukt smör

4 dl florsocker

300 g Philadelphiaost

Gör så här:

Smält chokladen över vattenbad. Låt svalna. Vispa det rumstempererade smöret fluffigt och häll droppvis ner den smälta, avsvalnade vita chokladen. Vispa ihop florsocker och färskost i en bunke. Vänd sedan ihop det med chokladblandningen.

Montering:

Lägg ut en första botten på ett fat. Bred på hälften av hallonmoussen snyggt och jämnt.

Lägg på nästa botten.

Stryk sedan på passionscurden i ett jämnt lager och lägg på nästa botten.

Bred till sist ut resterande hallonmousse och lägg på sista tårtbotten.

Känn efter på tårtan att den känns helt jämn.

Täck tårtan med ett jämnt lager av frostingen och garnera på valfritt sätt.

Ställ in i kylen så att tårtan hålls kall till servering.

Apelsinchoklad kolapaj

$
0
0

God jul fina läsare! Hoppas ni får en magisk julafton. Vi firar på Åland med våra nära och kära, ska bli så mysigt.

Den här underbara kakan måste jag tipsa er om igen! För den är bara så magiskt god. Kanske något att bjuda på i mellandagarna el på nyår med lite fräsig garnering?

Receptet är ur boken Sweet Christmas av Leila Lindholm. 

Jag älskar ju som ni vet choklad och apelsin tillsammans och bytte ut limen mot apelsin i receptet. Jag tog nästan 1,5 apelsin och använde både skal och saft men jag droppade även ner lite apelsinarom (från Panduro) för att förstärka smakerna. Jösses vilken god och mäktig kaka!

img_5392

Sååå god! Lätt att skära i snygga bitar, räcker till många och får bra betyg av gästerna.

img_5410

Key lime kolapaj / apelsinchoklad kolapaj

Mäktig, krämig och helt ljuvlig. Jag smaksatte min variant med apelsin istället för lime. (64% choklad är inte det lättaste att hitta i den lokala mataffären, men det går lika bra att blanda 70% choklad med lite mjölkchoklad!) Förbered gärna dagen innan servering så att smakerna hinner blomma ut.

Kexbotten:

400 g digestivekex

125 g smält smör

Fyllning:

2 burkar (<800 g) sötad kondenserad mjölk

5 äggulor

skal och saft av 3 lime (eller knappt 1,5 apelsin och några droppar apelsinarom om du har)

150 g mörk choklad (Valrhona Manjari 64 %)

Topping:

4 dl vispgrädde (eller mindre!)

100 g mörk choklad 70 % (eller mindre!)

rivet skal av 1 lime (eller apelsin)

Gör så här:

Sätt ugnen på 175° varmluft eller 200° vanlig ugnsvärme.

Krossa kexen fint i en mixer och blanda med smält smör. Tryck ut blandningen i en springform 24-26 cm (med fastspänt bakplåtspapper i botten) till botten och kant.

Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Låt svalna.

Blanda kondenserad mjölk med gulor, saft och skal. (Låt gärna stå och dra lite).

Sila smeten genom en finmaskig sil och släng skalen. Hacka och smält chokladen på låg värme (i mikro el över vattenbad) och rör ner den i äggsmeten.

Fyll pajskalet med smeten och grädda pajen i mitten av ugnen i ca 30 min, eller tills den stelnat till. (Jag grädda min paj i en 24 cm springform i 40 min).

Kyl pajen, gärna över natten och servera med vispad grädde, riven choklad och limeskal.

Strösselrulltårta med persikofluff

$
0
0

Funfetti-bakverk har synts till en del på senaste tiden. Alltså strössel i tårtbottnar till exempel. Till Wiltons kalas provade jag att göra en godisrulltårta täckt med strössel. Jag ska också prova baka en rulltårta med strösslet i botten.

Funkar ju fint i påsk också!

Strösselrulltårta med persikofluff

Strössel är lekfullt och färgglatt och perfekt till barnkalas. Hallon och persika är en smarrig kombo som sätter smak på den här godissmakande rulltårtan.

Botten:

3 ägg

2 dl socker

2 tsk vaniljsocker

2 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

0,5 dl grädde

en nypa salt

Gör så här:

Sätt ugnen på 200° varmluft el 225° vanlig ugnsvärme.

Vispa ägg, socker och vanilj riktigt fluffigt. Vänd ner grädden. Sikta ner mjöl, bakpulver och salt. Bred ut smeten i en långpanna klädd med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 5-7 minuter, passa, det blir lätt bränt! Stjälp upp på sockrat papper (lägg en kökshandduk under pappret) och dra bort pappret som kakan gräddats på. Rulla ihop rulltårtan från långsidan och låt svalna som en rulle.

Fyllning:

1,5 dl hallonsylt (gärna hemkokt lättsockrad. Jag kokar sylt med 1/5 av bärens vikt i syltsocker)

Persikofluff:

55 g Haribo persikor (godis)

2 dl vispgrädde

röd livsmedelsfärg

Gör så här:

Värm grädde och godis tills godiset smält, men låt inte grädden koka. Häll över i en skål och ställ kallt 6 timmar el över natten. Vispa upp till en fast fluffig kräm och färgsätt med några droppar färg.

Topping:

ca 75 g smält vit choklad

strössel

Gör så här:

Rulla upp rulltårtan.

Bred ut hallonsylten över hela botten och bred försiktigt ut persikofluffet över. Det kan vara lättast att spritsa ut den tunt då den är lite svår att få styr på över sylten. Rulla försiktigt ihop från långsidan till en rulle, ta hjälp av pappret (avsluta så att skarven är under kakan). Stryk den smälta chokladen över rulltårtan och strö över strösslet. Klar att servera!

OBS! Om rulltårtan är kylskåpskall blir den lite svårare att skära snyggt eftersom chokladen och strösslet gör ytan lite hårdare.

Godistårta

$
0
0

Wilton önskade sig en godistårta till sitt kompiskalas när han fyllde 5 år. Jag såg framför mig saftiga chokladbottnar, varvade med nutellamousse och gelehallonfluff – intäckt med nutellasmörkräm och toppat med chokladdropp och smågodis. Sagt och gjort, jag googlade runt och komponerade dagens recept utifrån lite olika recept. Och jag måste säga – att den här tårtan fick jag till!

Botten och nutellamousse kommer från Erikas fikastunder på nouw.com

Geléhallonfluff och nutellasmörkräm kommer från Brinken bakar på Elle mat & vin.

Chokladganachen är från Tea Malemegårds tårtkurs.

Det här blir en grym påsktårta om du garnerar med påskgodis som små nougatägg exempelvis.

Vad passar bättre till påsk än en godistårta egentligen?

Godistårta med nutellamousse och geléhallonfluff

Den här tårtan blev en riktig hit på kalaset och gillades både av barn och vuxna. Den är lätt att skära i snygga bitar och enkel att dekorera fint med godis. Den fick en fin balans av sött, salt och syrligt också. Vill man skippa godiset ovanpå tårtan så kan man ju givetsvis garnera med färska hallon!

Chokladbotten:

En saftig och lite tyngre chokladbotten som går fint att dela i fyra delar. Jag använde bara tre till denna tårta och frös ner den fjärde för framtida bakning. Om du vill använda alla bottnar till en hög tårta kan du göra en dubbelsats av någon av fyllningarna el göra en tredje fyllning med helt annan smak.

150 g smör

2 tsk vaniljsocker

2 dl vatten

3 dl mjölk

2 ägg

6 dl vetemjöl

2 dl kakao

2 tsk bikarbonat

2 tsk bakpulver

5 dl strösocker

Gör så här:

Sätt ugnen på 175° varmluft el vanlig ugnsvärme.
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt vaniljsocker, vatten, mjölk och ägg till smöret och rör om. Blanda mjöl, kakao, bikarbonat, bakpulver och strösocker, och sikta ner i smörblandningen. Vänd försiktigt ihop till en slät smet.
Spänn fast bakplåtspapper i botten på en springform (24 cm) och häll upp smeten i den.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 60 minuter eller tills den är helt genomgräddad, testa med en provsticka att den kommer upp torr.
Låt den svalna och bli helt kall innan den delas i 4 delar. Du kan också frysa ner hela botten och ta fram senare vid behov. Jag använder bara 3 delar till denna tårta.

Nutellamousse

Riktigt god mousse för alla som gillar nutella. Den är verkligen super som tårtfyllning. Hålls på plats och har rätt konsistens.

2 dl vispgrädde

125 gr nutella

1 gelatinblad

Gör så här:

Blötlägg gelatinbladen i 5 minuter. Värm grädden och rör i nutella, låt det inte koka. Vispa i det urkramade gelatinet. Häll i en bunke och lägg plastfolie mot ytan och ställ i kyl minst 6 timmar innan det vispas upp till en fluffig mousse.

Geléhallonfluff:

Barnsligt gott! Bra konsistens för tårtfyllning.

40 g geléhallon

2 dl vispgrädde

några droppar röd livsmedelsfärg

Gör så här:

Värm grädde och hallon i en kastrull under omrörning tills godiset smält. Låt det inte koka. Häll över i en skål, plasta mot ytan och ställ kallt minst 6 timmar innan det vispas upp till en fluffig mousse. Färga den rosa med några droppar livsmedelsfärg.

Nutellasmörkräm

Den här satsen räcker precis till att spackla in tårtan och hjälpa till att förstärka den goda nutellasmaken i tårtan.

125 g rumsvarmt smör

25 g florsocker

1 krm salt

1 tsk vaniljsocker

150 g Nutella (eller hasselnötskräm av något annat märke)

50 g  smält mörk choklad

1 msk grädde

Gör så här:

Smält chokladen över ett vattenbad och låt den svalna till rumstemperatur.
Vispa smöret i 6-7 minuter tills det blir helt vitt. Tillsätt florsocker, vaniljsocker och salt och vispa i ett par minuter till. Tillsätt Nutella och den smälta chokladen och vispa tills allt är blandat. Häll i grädde och vispa i 2-3 minuter till.

Chokladganache

Chokladdroppar gör tårtan extra fin. Det är ingen konst att få till dropparna, det gäller bara att börja med dem runt kanten för att sist stryka ut den täckande delen på tårtan.

0,5 dl vispgrädde

0,5 msk honung

60 g mörk hackad choklad (53-70 %)

5 g smör

en nypa salt

Gör så här:

Koka upp grädde och honung. Häll den varma vätskan över chokladen och vispa slät, vispa ner smöret. Häll över i en spritspåse och låt svalna. Droppa över kanten på tårtan och bred sedan ut resten av ganachen över hela tårtytan. Gå loss med godis till garneringen!

FÖRTYDLIGANDE AV MONTERING:

Dela tårtbotten i 4 delar, men använd bara tre. Frys in den sista till framtida tårtbak.

Fördela nutellamoussen på den första botten. Tryck försiktigt över en botten och bred ut geléhallonfluffet. Lägg på den sista botten och kyl tårtan över natten.

Spackla in tårtan (täck den) med nutellasmörkrämen. Ställ kallt minst 30 minuter.

Droppa chokladganachen över tårtkanten och bred sist ut resten av ganachen på tårtytan.

Garnera med godis. Låt gärna tårtan stå framme 30 minuter innan servering.

Moussetårta med browniebotten

$
0
0

Den här härliga moussetårtan gjorde jag till familjekalaset för Wilton när han fyllde 5 år. Det är många moment – men allt går att förbereda och sätta i frysen och inget är särskilt svårt.

Recept från en ny favoritblogg, Erikas fikastunder på nouw.com

Vilka vackra och goda lager som överraskar inne i tårtan. Eftersom tårtan går att förbereda och ställa i frysen flera dagar före kalaset är den väl värd sina moment. Tina i kylen över natten till kalaset och dekorera innan servering. Lätt att skära i fina bitar och räcker till många.

Hasselnötsbrownie

En glutenfri, chokladig browniebotten som har fin textur av de hackade hasselnötterna. (En kaka som säkerligen är god att servera för sig med en nutellatopping av något slag och vispad grädde).

125 g smör
40 g kakao
2 ägg
180 g strösocker
1 krm salt
1 tsk vaniljsocker
40 g hasselnötsmjöl
40 g rostade grovhackade hasselnötter

Gör här:

Sätt ugnen på 175° varmluft. Spänn fast bakplåtspapper i botten på en springform (24 cm). Smält smöret, lägg i kakao och rör om. Tillsätt socker och vaniljsocker. Rör ner ett ägg i taget, tillsätt hasselnötsmjöl och rör om till en jämn smet.
Blanda ner de hackade hasselnötterna. Grädda i ca 15-20 minuter. Kakan ska ha stelnat men vara lite rörlig i mitten. Låt kakan svalna helt.

Hallonkompott:

Det här blir som en fast sylt i tårtan.

150 g frysta hallon
0,5 dl strösocker
1,5 gelatinblad

Gör så här:

Blötlägg gelatinet i kallt vatten i ca 5 minuter. Koka upp de frysta hallonen med sockret och rör hela tiden tills allt är blandat, rör i gelatinet och häll upp i en 16 cm form, klädd i plastfolie och låt stelna.

Hallonpannacotta:

Sötsyrlig och vackert rosa.

3 dl vispgrädde
1 nypa vaniljpulver
50 g strösocker
150 g hallon
2,5 gelatinblad

Gör så här:

Blötlägg gelatinet i kallt vatten i ca 5 minuter. Placera alla ingredienser utom gelatinbladen i en kastrull och koka upp. Mixa blandningen med en stavmixer och passera blandning genom en sil för att få bort kärnorna från hallonen. Vänd ner gelatinbladen och se till att blanda ordentligt. Låt pannacottan svalna, rör om då och då. Häll den sedan i formen över hallonkompotten och låt stelna, ställ sedan formen i frysen.

Jag sparade lite pannacotta, ca 1/3 del, som jag hällde upp i mindre silikonformar för dekoration av bakverk.

Salt karamellmousse:

Om man inte vill spara mousse i silikonformar i frysen så kan man minska receptet.

180 g mjölkchoklad
1,25 dl strösocker
0,75 dl vatten
2 dl vispgrädde
65 gr smör
0,5 tsk salt
2 gelatinblad
3 dl grädde

Gör så här:

Hacka chokladen och lägg i en värmetålig skål. Blötlägg gelatinet i kallt vatten i ca 5 minuter. Blanda socker och vatten i en kastrull och koka tills det har blivit en gyllenbrun karamell. Häll på 1 dl grädde, låt koka in, rör om. Upprepa med ännu 1 dl grädde. Tillsätt smör och salt och låt det koka upp igen. Ta bort från värmen och lägg i de urkramade gelatinbladen och rör om noga. Häll blandningen över den hackade chokladen och rör om till en jämn smet, låt svalna.

Lättvispa resterande grädde och vänd sedan ner en liten klick i karamellblandningen, vänd sedan ner resten av grädden till en len och jämn mousse.

Häll moussen över browniebotten, klä gärna insidan av formen med tårtplast. Häll så tjockt lager du önskar, jag sparade även här lite mousse i silikonformar.

Låt stelna några timmar.

Vitchokladmousse:

Försök inte göra mindre sats av detta lager, det behövs fö att täcka in ”hallonpucken”.

150 g vit choklad
0,5 msk smör
2 äggulor
3 dl vispgrädde
1,5 gelantinblad

Gör så här:

Ta fram grädden 30 minuter före du börjar. Blötlägg gelatinet i kallt vatten i ca 5 minuter.
Vispa grädden, inte för hårt. Smält choklad och smör i en bunke över en kastrull med vatten. Ta kastrullen av värmen och tillsätt gelantinet, rör om med slickepott och blanda väl. Vispa upp äggulorna lätt och tillsätt dem, rör om så det blandas ordentligt. Skulle det bli gelantintrådar är det bara att försiktigt värma chokladgelantinblandningen lite mer över vattenbad så löser sig gelantinet i chokladen. Låt svalna lite, annars smälter grädden.
Blanda i lite grädde i chokladblandningen och rör om, rör sedan ner resten av grädden med luftiga tag med slickepott.

Ta fram ”hallonpucken” ur frysen och placera den mitt på karamellmoussen. Häll över vitchokladmoussen. Banka formen lite i bänken så att ev luftbubblor försvinner. Ställ kallt för att stelna och ställ sedan hela tårtan i frysen tills dagen före servering då du långsamt tinar den i kyl.

Tips! Dra bort tårtplasten runt kakan medan tårtan är fryst så blir kanterna snyggast.

Garnera tårtan med färska bär, citronmeliss och pannacotta dekorationerna från frysen.

 

Viewing all 57 articles
Browse latest View live